Noi modificări la CODUL FISCAL: Crește pragul TVA, deduceri la achiziții auto, păcură colorată

Noi modificări la CODUL FISCAL: Crește pragul TVA, deduceri la achiziții auto, păcură colorată
Publicat: 22/05/2012, 11:54
Actualizat: 25/06/2013, 14:26

Pragul afacerilor peste care se plătește TVA va crește la 65.000 euro, limitarea dreptului de deducere a TVA la achiziția de vehicule, în unele situații, va fi eliminată, iar păcura va fi marcată și colorată, pentru reducerea evaziunii, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.

În prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va crește astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei.

„Măsura va conduce la reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea îmbunătățirii administrării fiscale a acestor persoane și combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de altă parte, măsura are ca efect simplificarea obligațiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 220.000 lei, având în vedere că acestea nu mai au obligația depunerii de deconturi de TVA”, arată reprezentanții Ministerului Finanțelor, în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Fiscal.

Proiectul propune și eliminarea limitării dreptului de deducere a TVA la achiziția de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv în scopul desfășurării activității economice a persoanei impozabile.

Executivul a decis în primăvara anului 2009 să elimine deductibilitatea TVA, iar la finele anului trecut a stabilit că aceste cheltuieli pot fi deductibile în proporție de 50%.

Pe de altă parte însă, în cazul celor care nu utilizează autoturismul exclusiv în scopul activității economice, sfera limitării deducerii TVA se extinde și asupra leasingului, închirierii, reparațiilor, întreținerii și altor cheltuieli legate de acesta.

Totodată, pentru facilitarea transferului creanțelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finanțelor propune acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achiziționează aceste creanțe, în vederea recuperării.

Prin urmare vor fi deductibile cheltuielile cu ajustările pentru deprecierea creanțelor preluate, în limita diferenței dintre valoarea nominală a creanței preluate și prețul de achiziție al acesteia, după îndeplinirea unor condiții specifice provizioanelor fiscale, legate de înregistrarea pe venituri a creanțelor respective, de neexistența unor relații de afiliere sau de perioada de înregistrare.

Proiectul include și eliminarea obligației contribuabilului de determinare a câștigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale și valorile mobiliare în cazul societăților închise, precum și eliminarea obligației contribuabilului de a calcula și vira impozitul reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câștigul net anual impozabil, pe baza declarației de impunere trimestrială. Contribuabili vor fi obligați să determine câștigul net anual din transferul titlurilor.

Păcura și produsele energetice asimilate acesteia din punct de vedere al accizelor, din producție națională sau importuri, vor fi marcate și colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale.

Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul, deținerea în afara antrepozitului fiscal și vânzarea păcurii nemarcate.

Interdicțiile nu vizează și păcura destinată exportului sau livrată către sau de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

„Cheltuielile pentru marcarea și colorarea păcurei sunt nesemnificative, aproximativ 1 leu/1.000 litri”, notează reprezentanții MFP.

Proiectul MFP a fost lansat în dezbatere publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Telefoanele mobile sunt interzise. S-a dat ordinul. Cei care le folosesc riscă închisoare
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea